Over Ons

KAPITAAL
zeefdruk / riso / ets / winkel / expo / programma / workshops / flexwerken / pingpong / boekbinden

 

 

 

Kapitaal is een maakplek voor creatieven. Illustratoren, grafisch ontwerpers, beeldend kunstenaars, mode- en productontwerpers komen hier om eigen drukwerk te maken of te flexwerken. Iedereen is welkom, van student tot professional tot enthousiaste amateur. Daarnaast heeft Kapitaal een winkel met een selectie drukwerk en een programma vol exposities, lezingen, feestjes, pingpong, instore optredens, festivals, boeklanceringen en filmavonden. Ook in Kapitaal: Kapper Lars en SPOT.

 

Openingstijden
Maandag & dinsdag gesloten (dinsdag zeefdrukwerkplaats open)
Woensdag t/m vrijdag 10:00 – 18:00
Zaterdag 11:00 – 17:00

Contact
Tel 030 268 2318
Algemeen info@kapitaalutrecht.nl
Zeefdruk en ets ramon@kapitaalutrecht.nl
Riso carlien@kapitaalutrecht.nl
Verhuur verhuur@kapitaalutrecht.nl

Onderdelen

Zeefdruk

Met deze druktechniek kun je jouw ontwerp drukken op papier en textiel, bijvoorbeeld posters, platenhoezen, behang, artprints, T-shirts, tasjes, stoffen aan de meter enzovoorts. Kapitaal heeft een grote zeefdrukwerkplaats waar je kunt drukken op formaten van visitekaartjes tot aan A0+.

Riso

Een Risomachine lijkt nog het meest op een ouderwets kopieerapparaat, maar drukt met kleur. Als enige niet-handmatige druktechniek bij Kapitaal is Riso het snelst en eenvoudigst. De machines drukken niet altijd even precies, wat juist karakteristieke prints oplevert.

Ets

Etsen bestaat al meer dan zeshonderd jaar – Dürer, Rembrandt, en Picasso werden er beroemd mee. Bij het etsen maak je een ontwerp op een metalen plaat die met zuren wordt uitgebeten. De plaat wordt ingeïnkt, waarna de afbeelding met een zware etspers op papier wordt gedrukt. 

Winkel

In de winkel vind je veel werk van opkomend ontwerptalent. Posters, boeken, sokken, tijdschriften, LP’s, kaarten, zines enzovoorts. Veel producten zijn gemaakt in Kapitaal. Inkten en ander werkplaatsmateriaal staan hier ook in de schappen.

Expo

Kapitaal heeft regelmatig nieuw werk aan de muur hangen. Eerder exposeerden o.a.: Kim David Bots, Jordy van den Nieuwendijk, Merijn Hos, Fontanel, Vormplatform, Job ‘Letman’ Wouters, Bas Kosters, Pieter Frank de Jong, Design & Other, Gijs Kast, HEYHEYHEY, Baster, Nicole Martens, Rob van den Nieuwenhuizen, Barbara Hennequin en The Things We Are.

Programma

Vrijwel iedere week staat er iets op het programma. Kapitaal is een plek bij uitstek voor exposities, boeklanceringen, interessante lezingen en masterclasses. Vaste programma onderdelen zijn de kalligrafieworkshops van High On Type, Zeepkist: het platform voor jong talent, de Cinemaandag filmavond en Potje Doen, de legendarische pingpongcompetitie.

Workshops

Het volgen van een workshop is verplicht als je in de werkplaatsen van Kapitaal wil werken. Bij de basisworkshop zeefdruk, ets of Riso leer je in één avond zelfstandig werken. Wie het al beheerst maar de apparatuur, chemicaliën en werkwijzen nog moet leren kennen, kan een korte opfrisworkshop volgen. Wie op zoek is naar een gezellige en leerzame dag of avond, is hier aan het juiste adres.

Werkplekken

Bij Kapitaal kun je flexwerken en overleggen tussen de werkplaatsen en de pingpongtafel in. Kapitaal heeft vaste werkplekken te huur voor starters die graag midden in de creatieve industrie van Utrecht willen zitten. Werken aan je eigen bureau terwijl er ook andere makers met inspirerende dingen bezig zijn. Interesse? Mail naar info@kapitaalutrecht.nl .